BAHAN - BAHAN
- 500 gram kepah
- 3 sudu myk sayur
- 3 sudu kecil cili merah
- 1 sentimeter halia dikopek dan dihiris halus
- sebatang serai
- 2 ulas bawang merah dihiris
- 1/4 sudu jus limau
- 1/4 cawan santan
- garam secukup rasa
*CARA MEMASAK
1) Masukkan 3 sudu myk sayur ke dalam kuali dan tumis bahan seperti 3 sudu kecil cili merah,1 sentimeter halia, serai dan bawang merah yang dihiris nipis.
2) Masukkan kepah ke dalam bahan yg ditumis tadi kacau hingga rata.
3) Kemudian masukkan 1/4 cawan santan ke dalam bahan tersebut, kacau bahan tersebut agar santan tdk pecah.
4) Seterusnya masukkan 1/4 sudu jus limau ke dalam kepah masak cili api gaul hingga rata dan masukkan garam secukup rasa.
5) Padamkan api kerana kapah masak cili api sudah siap utk disajikan.
No comments:
Post a Comment