Tuesday, 1 October 2013

Siput Sedut Masak Lemak Cili Api



Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )·         800gm/ sekilo siput sedut (basuh & buang hujungnya)
·         3 ulas bawang merah *
·         2 ulas bawah putih *
·         1 inci kunyit *
·         5 biji cili padi (ikut suka) *
·         1 mangkuk santan
·         1 kiub pati ikan bilis
·         1 keping asam gelugor
·         1 batang serai diketuk
·         sehelai daun kunyit (hiris nipis)
·         garam secukupnya
Cara-cara1.               Masukkan siput yang sudah dibersihkan & dibuang hujungnya ke dlm periuk dan tuangkan santan.
2.               Tumbuk lumat bahan2 yang ditanda * dan masukkan ke dlm periuk tadi.
3.               Masukkan juga kiub ikan bilis & serai. Kemudian masak dengan menggunakan api sederhana supaya santan tidak pecah minyak.
4.               Sentiasa kacau perlahan supaya santan tidak berketul. Setelah hampir 5 minit masukkan asam keping & perasakan kuah garam secukupnya.
5.               Masak lagi selama 2 minit kemudian tutup api & taburkan daun kunyit. Sedia utk dihidang..
6.               Nota: boleh gantikan kunyit dengan cekur/cengkur.. begitu juga dgn daunnya.. 



No comments:

Post a Comment