Siput Sedut Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )·
800gm/ sekilo siput sedut (basuh & buang hujungnya)
·
3 ulas bawang merah *
·
2 ulas bawah putih *
·
1 inci kunyit *
·
5 biji cili padi (ikut suka) *
·
1 mangkuk santan
·
1 kiub pati ikan bilis
·
1 keping asam gelugor
·
1 batang serai diketuk
·
sehelai daun kunyit (hiris nipis)
·
garam secukupnya
Cara-cara1.
Masukkan siput yang sudah dibersihkan & dibuang hujungnya ke dlm
periuk dan tuangkan santan.
2.
Tumbuk lumat bahan2 yang ditanda * dan masukkan ke dlm periuk tadi.
3.
Masukkan juga kiub ikan bilis & serai. Kemudian masak dengan
menggunakan api sederhana supaya santan tidak pecah minyak.
4.
Sentiasa kacau perlahan supaya santan tidak berketul. Setelah hampir 5
minit masukkan asam keping & perasakan kuah garam secukupnya.
5.
Masak lagi selama 2 minit kemudian tutup api & taburkan daun kunyit.
Sedia utk dihidang..
6.
Nota: boleh gantikan kunyit dengan cekur/cengkur.. begitu juga dgn
daunnya..
No comments:
Post a Comment